maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kirjavaras & Poika raidallisessa pyjamassa (arvostelut)

Tässä ois sitten se kirjapostaus numero yks - esittelen pari kirjaa jotka on mun mielestä tosi hyviä. Lisäksi listaan kuuluu esim. Harry Potterit ja Nälkäpelit, mut uskon et suurin osa tietää noi joten ei varmaan kannata esitellä? :D   Ensiks ajattelin esitellä kaks holokaustikirjaa.


Kirjavaras (Markus Zusak)

Kirjavaras kertoo pienestä tytöstä Liesel Memingeristä, joka asuu Natsi-Saksassa.  Kirjan kertoja on ylityöllistetty Kuolema, joka kohtaa Lieselin ensimmäisen kerran kirjan alussa, hakiessaan hänen pikkuveljensä.
Kirjan tarina on melko monimutkainen enkä lähde sitä nyt selittämään ja pilaamaan teidän jännitystänne. Kuitenkin pitää sanoa juonesta sen verran, että Kirjavaras-nimi kuvaa Lieseliä, joka sijaisperheeseen muutettuaan alkaa varastella kirjoja kaikkialta, kuten natsien kirjarovioilta ja pormestarin rouvan kirjastosta, koska tämä haluaa oppia lukemaan. Urakassa häntä auttaa sijaisperheen isä, uudet ystävät ja etenkin yksi keskeinen henkilöhahmo, Lieselin kodin kellariin piilotettu, hyöhenhiuksinen juutalainen Max Vandenburg.

Kirjan yllätyksellisyys ihmetytti ja hätkähdytti minua aina uudestaan. Vaikka tarina lukemaan opettelevasta tytöstä saattaa kuulostaa kevyeltä, sitä se ei ole. Kuolema varjostaa Lieselin elämää kirjan loppuun asti ja vie mennessään monia Lieselille rakkaita ja tärkeitä henkilöitä.
Liesel oli mielestäni kiinnostava ja uskottava hahmo ja samastumisen kohde. Hahmo oli myös inhimillinen - sillä oli hyvät ja huonot puolensa.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikenikäisille. Luin tämän ensimmäisen kerran kai 11-vuotiaana. Silloin en tajunnut niin paljon kirjan taustoista ja sodasta, mutta pidin siitä silti. Nyt uudelleen luettuna kirja on entistä kiinnostavampi, kun ymmärtää taustat. Viisi tähteä? Kyllä. (:Poika raidallisessa pyjamassa (John Boyne)

Kyllä, tämäkin on Toinen maailmansota -aiheinen kirja. Kyllä, tässäkin on päähenkilönä saksalainen lapsi, mutta tällä kertaa natsiupseerin poika, Bruno-niminen kahdeksanvuotias. Ja tämäkin on mielestäni mahtava kirja.

Kirjan alussa Bruno perheineen muuttaa isän työn perässä lähelle juutalaisten työleiriä. Eräänä päivänä Bruno eksyy aidalle "tutkimusmatkaillessaan" ja kohtaa samanikäisen Shmuel-nimisen pojan. Tästä alkaa poikien epätavallinen ystävyys.
Myöhemmin Bruno kohtaa Shmuelin kotinsa keittiössä astioita pesemässä. Bruno kuitenkin kieltää heidän ystävyytensä erään sotilaan, Kurt Kotlerin kovistellessa häntä. Myöhemmin Bruno katuu tätä.

Bruno on mielestäni kirjassa hiukan naiivi, koska vain ihmettelee Shmuelin "pyjamaa" ja nimittää työleiriä "maatilaksi". Kuitenkin tarina on liikuttava ja hätkähdyttävä ja jää pyörimään mieleen pitkäksi aikaa.

Niille, jotka analysoivat kirjaa tarkemmin, on myös pohdittavaa. Itse ainakin jäin miettimään Brunon ajatuksia siinä vaiheessa, kun tämä kyselee isältään pyjamapukuisista ihmisiltä ja saa vastauksen "Ne ihmiset.. Eivät ne ole ihmisiä ollenkaan, Bruno." Poikaa myös hämmentää Kotlerin aggressiivinen  käytös perheen juutalaispalvelijaa kohtaan ja siskonsa suunnaton natsien (erityisesti Kotlerin.. krhm...) ihannointi.

Kirjan loppu on yllättävä ja ainakin minä analysoin sitä äitini kanssa pitkään.
Tätäkin kirjaa voi suositella kaikille. Vaikka Brunon tyylillä kerrottu tarina on hieman naiivi, on Boyne jättänyt tarinaan sävyn, jonka taustat tietävä ymmärtää ja saa myös tarinasta enemmän irti. Tykkäsin. (:
Kirjasta on myös tehty samanniminen elokuva, joka valmistui vuonna 2008. Leffa kiinnosti myös sen takia, että Brunoa näyttelee pieni Asa Butterfield :3 Hassua on myös, että Brunon natsi-isää näyttelee David Thelwis - siis sama tyyppi, joka näyttelee Remus Lupinia Harry Pottereissa!
Elokuva oli hieman erilainen kuin kirja (tietenkin) mutta tosi hyvä. Tässä on vielä sen traileri niille, joita se kiinnostaa. Leffan voi katsoa myös ilman, että on lukenut kirjan. Suosittelen! (:

-  Nora8 kommenttia:

 1. ihana banneri sulla, oot hirmu nätti! :)
  kivanolonen blogi, vähän erityyppinen eikä mikään massa! :)

  VastaaPoista
 2. voi kiitos! (:
  ja niin oli tarkoituskin :D

  VastaaPoista
 3. Pitääkö mun kirjoittaa tänne jotain asiallista?? No, hyvät arvostelut ja noi molemmat kirjat ovat tosiaan ihania. Oikein asiallista. Seuraavaksi sun pitää tehdä yksi pitkä postaus Andrew Scottin naamasta. Tai Theo Hutchcraftin. Tai molempien, sellainen missä etsit niitten kasvoista yhtäläisyyksiä!!
  T. Sessi
  (Tuun ulos ihan just hmmmmmmm)

  VastaaPoista
 4. Moikka! Kiitos tosi mielenkiintoisista kirja-arvosteluista. Kivasti kirjoitettu teoksista, jotka eivät ole kaikkien tuntemia - mutta, jotka kaikkien kyllä kannattaisi lukea! Kirjoitathan pian lisää kirja- ja/tai leffa-arvosteluja, näitä on mukava lukea. Kiitos myös kivoista kuvista. Onnea & menestystä kivalle blogille!

  VastaaPoista
 5. oi kiitos (: ois suunnitelmana kirjoittaa molempia nyt kun ehdin. voi tietenki myös edelleen toivoa jotain tiettyjä leffoja/kirjoja tai teemapostauksia. (:

  VastaaPoista
 6. Bannerin kissat on tosi söpöjä :3 Kirjotat hyvin & tekstiä on mielenkiintoista lukee :)

  VastaaPoista